sommervinter

Da er det den tiden igjen. Frem med tykke klær, frem med radiatoren, og litervis med varm te. Hei alle sammen, jeg er en frossenpinn!

–  I thought you were a viking, sier han til meg og ler oppgitt. Jeg sitter i sengen hans, i soveposen min og med tykk strikkegenser på. Jeg ser misunnelig på fleecejakken han har på seg og ønsker jeg hadde en sånn jeg også. – I Norge varmer vi opp husene våre vinterstid, hutrer jeg.

Mange utlendinger jeg kjenner tar nærmest for gitt at kalde temperaturer er pyttsann for meg, og at jeg sprader rundt i snøføyka i t-skjorte. Ok, kanskje ikke… Men jeg innser at jeg nok var mer robust før da jeg var yngre. Og før reisen til Latin-Amerika. Jeg pleide å like vinteren. For det første tror jeg at jeg mistet et fettlag (les: isolasjon) på den turen da jeg gikk så ned i vekt. :-) For det andre så fant kroppen min ut at temperaturene på sydligere breddegrader…kan være riktig så fint og behagelig. Den har nemlig ikke glemt det der!

Jeg pleide å være forholdsvis tidlig med årets bad, jeg pleide å sove med soveromsvinduet på vidt gap om vinteren mens det nærmest snødde på puta mi og jeg måtte kakke is i vannglasset om jeg skulle drikke i løpet av natten.
På den annen side kommer jeg fra et godt oppvarmet hjem der peisen har knitret godt og det å kle seg litt ekstra for årstiden ikke kom på tale. Innendørs altså.

Han flirer igjen og setter på litt varmluft. Luften i det lille krypinnet hans er rå og kald og regnet knatrer på det tynne taket. Veggene holder ikke på varmen, men så er han vant til å heller kle seg ekstra på vinteren. Innendørs altså.
Jeg så det samme i Ecuador og Peru, i høylandet. Irish og jeg klenget oss mot peisen og skulte mot ytterdøren som sto på vidt gap. Ingen lot seg affisere av at det var kaldt og at man kanskje kunne skape litt lun hygge dersom man stengte kulda ute.

I Norge sier vi ”det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær”, og det er jammen sant. Men jeg hater å sitte med åtte lag klær for å holde på varmen inne. Oki, jeg kler meg ekstra nå, jeg gjør det, om ikke alle åtte lagene. Her er det Devold og Kari Traa,  hjemmestrikket og deilige skjerf. For å spare litt på strømmen, og fordi… det er vel egentlig ikke så sunt å gå fra singlet inne til ti lag med klær ute…

Jeg vet at det er noe sydlandsk i blodet til farfaren min….rester etter en fisker som forvillet seg til nordlige breddegrader eller noe sånt, hvem vet… Mørkt hår og brune øyne arvet ikke jeg, men kanskje det økte behovet for sol og varme har ligget der latent, for så å ha blitt vekket på et tidspunkt?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende