eiffeltowers

Man kan ikke unngå å få med seg Eiffeltårnet når man reiser til Paris. Men det er også flere reproduksjoner av tårnet rundt i verden. I år har jeg fått med meg to av dem.

Tidligere i høst skrev jeg om tårnet i Blackpool. Det sies at byens ordfører John Bickerstaffe var så inspirert etter å ha besøkt Great Exhibition i Paris i 1889 og sett Eiffeltårnet at han satte sammen en komitté for å få til en liknende konstruksjon i sin egen by. Blackpool Tower sto ferdig i 1894 og i grunnsteinen er det lagt en tidskapsel.

Så hørte jeg om et tilsvarende tårn i Praha, og dit skulle jeg jo, så jeg kunne se det selv. Jeg dro ikke opp til selve tårnet, men fra Prazsky Hrad (borgen) får man likevel et fint inntrykk av det. På en høyde står altså det 60 meter høye Petrin Utsiktstårn, bygget i 1891. Det har blitt brukt som observasjonstårn og radiotårn og er idag en populær turistattraksjon.

Jeg har vært oppe i tårnet i Paris to ganger og det holder. Begge ganger har jeg stått i milelang kø, men når man først er på toppen er utsikten fantastisk, og man får virkelig et godt inntrykk av byens størrelse. På mitt siste besøk til Paris sto jeg på en båt full av bryllupsgjester og gled forbi da tårnet glitret i all sin stas slik det gjør nå når mørket faller på.

Forøvrig finner man etterlikninger også blant annet i Tokyo, i Las Vegas og i Shenzhen i Kina.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende