heading

I siste utgave av Vagabond (#6 2010) kan jeg lese om byen Asbestos i Canada som vil gjøre byens asbestgruve til en stor turistattraksjon.

I området de omtaler som en eneste stor sandkasse vil de lage til muligheter for blant annet klatring og baner for terrengkjøring av ATV og sykler.

Jeg skvatt litt da jeg leste dette og tenkte umiddelbart på Wittenoom i Vest-Australia. I 1966 stengte asbestgruven, og kun noen få innbyggere er igjen her nå. Den dag idag advares det mot asbeststøv og om du drar dit, oppfordres det til å ha bilvinduet igjen på dager med mye vind, samt unngå situasjoner som genererer støv. Byen er også fraværende på mange kart.

Vi droppet å kjøre innom her da vi besøkte Karijini N.P som ligger i nærheten. I andre enden av nasjonalparken fikk vi sett det vi ville uansett.

Om turistene vil strømme til en gammel asbestgruve vil tiden vise.  – De som er bekymret kan jo bruke maske, sier enkelte i byen, og man kan forstå at folk også utenfor gruven vil tjene gode penger på turistene. Overnattingssteder, sourvernirbutikker, spisesteder, barer…

Jeg vet ikke så mye om asbest, men har forstått at det er ulike typer. I Australia tror jeg det var blå asbest som ble gravd ut, mens i Canada er det hvit. Uansett er det støvet av disse man vil unngå. Er det asbest-eksperter der ute, så belær meg gjerne. :-)

Hva mener du? Er dette en turistattraksjon du ville besøkt?

skilt

Tips oss hvis dette innlegget er upassende