rombe2

Jeg har alltid likt faget geografi på skolen. Jeg husker særlig på barneskolen der vi tegnet land og fargela dem. Grønt for lavland, og rødbrunt for høyere drag.

Vi snakket om korn og fisk, om mennesker og dyr. Jeg kan ikke si jeg har fulgt i Drillo sine spor og pugget flatemål på de ulike landene, men det har hjulpet å reise selv for at jeg skal huske navn på hovedsteder og elver for eksempel.

Da jeg begynte på gymnaset ble interessen for geografi noe amputert. Det dreide seg stort sett om bergarter, perm og kambrosilur, noe som jo kan være interessant, litt avhengig av hvor engasjerende læreren er. Min var tørr og kjedelig. Jeg tror eneste gang det var seriøs entusiasme i klasserommet var da et jordskjelv vekket befolkningen på morgenkvisten. Det passet jo utmerket til det pensumet vi var midt oppi for øyeblikket!

Vi snakket som sagt mye om bergarter. Larvikitt er jo en kjendis de fleste hadde hørt om, vi er jo tross alt i området. Men den bergarten jeg bet meg mest merke i var rombeporfyr. En ganske karakteristisk sak som er lett å kjenne igjen når man er ute i naturen her i Tønsberg-distriktet, også ved Slottsfjellet. Jeg fant ut at jeg skulle lese litt mer om rombeporfyr.

Wikipedia skriver følgende:
Rombeporfyr er en porfyrisk bergart og finnes bare i Oslofeltet, i Øst-Afrika og i Antarktis. I Oslofeltet er bergarten tydelig i Ekebergskrenten, det vil si i grunnfjellet sørover fra Valhallveien i og forbi Gjersjøen: Ekeberggangen, rombeporfyrgangen. Rombeporfyr ble funnet første gang på Tjuvholmen i 1806. I Oslofeltet forekommer rombeporfyr i to-tre større områder: Krokskogen, nordre Vestfold, Vestre Bærum ved Kolsåstoppen og antagelig Harestua. Krokskogen er det klassiske rombeporfyrområdet med beskrivelser av en betydelig serie lavastrømmer. Vestfold har det største arealet og den mest komplekse lagserien, med en tykkelse på mer enn 3500 m. Der fins også et stort antall typer av denne bergarten. I Piper-traktene, øst for Harestua på Hadeland, er det visstnok også påvist store forekomster av rombeporfyr.

Bergarten finnes kun fire andre steder i verden utenfor oslofeltet; Kolahalvøya, Egypt, Kilimanjaro i Tanzania og på Mount Erebus ved Rosshavet på Sydpolen.

Folk reiser ut i verden med all slags agenda. Kanskje jeg skulle tatt en bergart-safari? Ifølge Wikipedia er altså rombeporfyr en bergart som kun finnes få steder i verden, og kan ta meg til noen spennende steder. Konseptreiser er jo hot i disse dager,  jeg burde kanskje dra det litt lenger?

rombe1

Tips oss hvis dette innlegget er upassende