fiji2

Om det ser ut som en dæsj sølevann i et kokosnøttskall, og gir deg en nummen følelse på tungen er det mest sannsynlig Kava du har drukket.

Da jeg var på Fiji for en del år siden ble jeg flere steder servert kava i løpet av middagen. Kava, eller yaqona, er spesielt, og noe som kan være artig å få med seg når man er her eller på andre Stillehavsøyer. Kava har altså ingenting med den spanske cava-drikken å gjøre. Derimot er det en rot fra en pepperbusk, som man river og blander med vann. Deretter siles vannet slik at man får en tynn drikke, som oppbevares i en stor bolle. Fra denne øser man drikken i små skåler laget av kokosnøttskall, og husker jeg riktig så foregikk seremonien på denne måten:

Når din vert kommer mot deg med skålen klapper du én gang med litt krumme hender og så sier dere bula til hverandre. Bula betyr hei, men i denne situasjonen er det mer et uttrykk for takknemlighet. Verten gir deg så skålen og klapper tre klapp mens du drikker opp alt innholdet i skålen (den er ikke så stor altså) Når den er tom gir du skålen tilbake og sier Matha (dette varierer veldig etter hvor du er hva man sier her, noen steder sier man yanaka eller maca), for å indikere at skålen er tom, og så klapper dere begge tre ganger.

fiji3

Kava-drikken ser for oss ut som sølevann, og noen vil si den smaker som akkurat det. Smaken er spesiell, en slags jordsmak. Man kjenner gjerne at man blir nummen på tungespissen et lite øyeblikk. Det skal imidlertid mange kavarunder til for at man skal få noen rus av dette, og jeg har ikke hørt om at det er avhengighetsskapende.
Flere av sydhavsøyene har sin egen tradisjon rundt med denne roten, så den seremonien jeg beskrev her kan fortone seg i andre varianter på andre øyer.

Bula! :-D

Tips oss hvis dette innlegget er upassende