Da jeg tok mitt Advanced dykkekurs tok jeg foto som et av spesialvalgene, og ambisiøs som jeg var så jeg for meg at jeg skulle komme opp av vannet med fantastiske bilder av fargerike tropefisker. Den gang ei.

Jeg har aldri hatt nyttårsforsetter, men dette året har jeg bestemt meg for å virkelig gå dypere inn i fotoverden. Foreløpig på land, men etterhvert også under vann… for der er det utrolig mye spennende å se!

Jeg tok Advanced for å bli tryggere på dykking igjen da det alltid går for lang tid mellom hver gang jeg tar på meg utstyret. I tillegg var det en glimrende anledning nå som Irish endelig skulle få tatt Open Water Dive-sertifikatet sitt (første gang han prøvde druknet hans “bestått” i en orkan borte i Belize).
Siden jeg ikke er en veldig erfaren dykker innså jeg raskt at de vannvittige bildene jeg skulle ta under vann ikke ville bli helt som ventet da det er en haug med ting som må stemme, foruten det som er relatert til fotoutstyret. For det første må likevekten stemme, jeg må kunne holde meg i ro. Selv om instruktøren og jeg hadde jobbet med nøytral oppdrift og kalkulert riktig antall kilo i blybeltet, innså jeg noen dykk senere at jeg må ha litt ekstra. Jeg flyter for lett.

En ting man lærer er bruk av blitz… Man setter på det man kaller en strobe, en blitz som sitter på siden, litt ut fra kameraet. Ved nærbilder bruker man blitz, ved fotografering av motiver på avstand gjør man det ikke, for da blir alle partiklene i vannet opplyst i stedet. Denne dagen var det mange partikler, og sterk strøm i vannet.

Det er også en fordel å ta bilder nedenfra og opp. Jeg prøvde flere ganger å ta fine bilder, men så etterpå at jeg ble lurt av forholdene. Motivet som så spennende ut under vann, så platt og kjedelig ut på det ferdige bildet.

Jeg så mange fine motiver, men innen jeg hadde kommet meg i posisjon, og satt innstillingene slik jeg ville, så var fiskene borte. Så know your equipment. Jeg har en Canon Powershot G10 som jeg nok på sikt skal investere et undervannshus til… Tror jeg begynner der foreløpig.
Om dere ser noen som dupper i vannkanten her til sommeren er det sikkert meg som øver meg.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende