På hvor mange studentfester er det vanlig at en kar går rundt med en stor tekanne og serverer chai i små glass? På Universitetet i Tel Aviv gjør man visst det.

For noen år siden rømte Irish og jeg fra den norske julefeiringen og dro til Israel, til en kamerat som bor der. Han inviterte oss med på studentfest på Universitetet i Tel Aviv og for en liten inngangssum fikk vi en tallerken med god mat og et par drikkebonger.
Mens gutta hentet mer drikke i baren etter maten slappet jeg av på putene som var lagt utover gulvet og hvor folk satt og spiste og pratet. - Chai? En kar sto plutselig foran meg med en stor tekanne og et plastkrus. Jeg ble først litt paff, men syntes det var en glimrende idé med varm te, så jeg takket ja.

Med en Irish i hus blir det naturlig nok mye te-drikking, og jeg skjønte virkelig hvor viktig te er i hans kultur da jeg flyttet fra A til B og hadde pakket ned teen i en eske som ikke befant seg der vi var der og da. - Det er da det siste man pakker bort, for hva skal man drikke i pausene nå?!? Han var skikkelig sur.
Han er fornøyd med sin vanlige Earl Grey-te, så jeg få ha mine grønne og hvite teer i fred. Chai-teen også. Det er noe krydder i den Irish ikke kan fordra.

I Midt-Østen, derimot, drakk han mye chai. Veldig mye chai. Denne var ikke krydret som i for eks. India, men bare veldig søtet og uten melk. Og den kom i små glass.
I Kairos gater går menn rundt med brett fulle av små glass med chai som kan bidra til at prutingen foregår som den skal i basarene, eller kanskje en gruppe menn trenger litt væske etter å ha røyket shee-sha sammen?
I beduin-campen ved Sinai-fjellet satt vi tyste rundt bålet og lot oss varme opp med det lille glasset med te. – Drikk så mye dere vil, sa beduinene til oss og satte kanna ved bålet.

Når jeg er hos Irish’ familie i England går det også i store mengder te (når jeg ikke drikker Strongbow), og denne er sterk! Moren hans synes vi er pyser som deler en tepose og såvidt har den i nærheten av vannet. Teen kan da umulig smake noe! Sier hun og drikker en kullsort væske fra et lite krus. - Du kan sette skjeen midt i koppen, så blir den stående, sier Irish alltid.

Da jeg fløy Air New Zealand fra Fiji til Hawaii var den sorte vanlige teen på flyet byttet ut med grønn te. En stor prosentandel av passasjerene var japanere som skulle på ferie, så dermed ble det servert grønt.
På Starbucks i Shanghai kastet jeg meg over Green Tea Latte – en knallgrønn opplevelse som smakte nettopp det – bitter grønn te. Jeg har ikke sett denne noe annet sted siden, mulig de har den i USA.

Millioner av mennesker drikker te hver dag. Her hjemme er det også mange som sverger til te istedet for kaffe, men som kaffenasjon er vi fortsatt ikke helt voksne mennesker om vi ikke drikker ren kaffe – jeg får alltid en liten kommentar når jeg takker nei til kaffe. Det er helt greit. Jeg digger lukten av nytraktet kaffe, så fortsett å drikke kaffe de som ønsker det. Imens går jeg til Stockfleths i Oslo der de har den deiligste chai latte.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende