Fartsdumpene i Mexico var ikke som de norske. Bussen måtte så og si stoppe helt for å forsiktig kjøre over den skarpe førhøyningen i veien. Det var mange av dem, fartsdumpene. Det ble en lang busstur.


Jeg spilte minidisken min igjen og igjen, og når jeg idag spiller Dusted’s “Childhood”, tenker jeg på akkurat denne strekningen – mellom San Cristobal og Palenque.
Til slutt kom jeg frem, og da solen gikk ned lå jeg fornøyd i en hengekøye med jungelen rundt meg. Ved baren spilte et par musikere “Chan Chan” fra Buena Vista Social Club. Jeg strakte ut hånden og tok på et av de største grønne bladene jeg hadde sett noensinne. Mørket krøp nærmere og det ble en herlig, lun stemning.
Om natten hørte jeg brøleapene i det fjerne i tillegg til de andre typiske jungellydene. Jeg sovnet med et fornøyd smil om munnen.

Dagen etter satt jeg omringet av gåtefulle og vakre mayaruiner. Palenque. Jeg visste ikke så mye om ruinene her dengang, det må jeg innrømme. Jeg var mer en bergtatt bare av å være midt oppi det hele, for det var utrolig flott her! Ruinene, omgitt av jungelen, og et lite fossefall like ved.

Om ikke lenge har nok en dommedags-film premiere, denne gang filmen “2012″, som etter trailere jeg har sett blir et skue av spesialeffekter.
Googler man Mayakalenderen og “2012″ finner man flust av teorier og diskusjoner om hva som kan/vil skje dette året. Er det nok et årstall eller er det noe i det? Går verden under eller går vi bare inn i en ny epoke?

Nylig ramlet jeg over Mads Larsens bok “Den rette kula” der jeg plutselig var på kjente trakter igjen. Store deler av handlingen er nettopp fra mayaruinene i Palenque i den meksikanske delstaten Chiapas.
I Larsens bok er ruinene viktige for det som skal skje, og mange troende har funnet veien hit til datoen 21. desember 2010, to år før Mayakalenderen tar slutt. Det er ritualer i forhold til det som skal skje to år senere, sjamanreiser, sopp, røyk, tro og tvil, peace and love i en intens forening.
I det virkelige liv er engasjementet sterkt hos mange når det kommer til denne gylne datoen.

Og jeg tror jeg vet hvor den store festen vil være 21.12.2012, verdens undergang eller ei.
Palenque.Palenque var en av de viktigste Mayabyene i Mexico, og har eksistert fra 500 tallet f. Kr. Byen hadde sin storhetstid rundt år 700 e. Kr.
Noe av det mest interessante du finner her idag er Pakals gravkammer, som ligger under Temple of Inscriptions. Pakal kom til tronen i en alder av tolv år, og ble der til sin død. Da var han 80 år. Stenplaten som dekker graven hans er opphav til mange myter og teorier. Det sies at motivet på den skal representere øyeblikket av hans død, der han faller til Xibalba, underverdenen.
Erich von Däniken er av en annen oppfatning – han mener den tydelig viser Pakal i et slags romfartøy!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende