Jeg elsker å reise, men av og til bør man bare holde seg hjemme. Hvertfall når man bor i Tønsberg og det er sommer.

Jeg har et elsk-hat-forhold til hjembyen min. Da jeg flyttet herfra som 19-åring var jeg fast bestemt om å aldri vende tilbake. Men på et tidspunkt ble det riktig å “komme hjem” igjen. Hvertfall for en stund, for siden Irish kom inn i bildet blir det helt klart opphold langt unna Tønsberg i fremtiden igjen.

Men nå er jeg her, og det er sommer. Brygga er full av båter som synes å bli større år for år, og restaurantene fulle av gjester som nyter sola og livet. Lokale som tilreisende.
Torvet er travelt og for meg som har arbeidsplassen min i umiddelbar nærhet får jeg virkelig kjenne byens sommerpuls. Deilig!

Til tross for at det som sagt er ting ved byen jeg ikke kan fordra er det heldigvis elementer som veier opp og gjør Tønsberg til et koselig sted å være. Her er noen av dem:

Bare Barista
Denne våren åpnet to glade jenter en herlig kafé med gode kaffe- og tedrikker, i tillegg til farlig deilige kaker og scones. Da solen tittet mer og mer frem og begynte å varme litt også ble bakgården tatt i bruk, og den er en super uteplass!
På kaféen skriver og koser jeg meg. Her drømmer jeg meg bort og plukker opp ideer til fremtidige prosjekter.

Bob
Brygga dagtid er greit det, men kveldstid holder jeg meg unna. Hverken Irish eller jeg liker å gå ut i Tønsberg og om vi gjør det, så sverger vi til blant annet BOB. Jeg pleier å late som at det ligger litt sand under bena mine når jeg er her, og at det karibiske hav er rett utenfor vinduene. Her drikker jeg mojito og caipirinha, beundrer perlefiguren i baren fra Monkeybiz, og det store bildet av Bob Himself. Jeg har alltid opplevd en god internasjonal stemning her, og selv om det kan bli ganske fullt, er det likevel ikke plagsomt.

Maskinistenes Hus
Skal visstnok åpne igjen etter en kort periode der de hadde stengt i påvente av nye eiere. Forhåpentligvis får vi oppleve jam (Live on the sofa), Cubanske rytmer og ulike konserter her igjen i tillegg til den romslige uteplassen bak.Roar i Bua

Her hender det at jeg stikker innom og henter en deilig ciabatta med steinbitkaker og sennepssaus. Supert til lunch!

Slottsfjellet
Har jeg besøk utenbys fra (eller fra utlandet) må gjestene selvfølgelig få se Slottsfjellet. Her får man oversikt og perspektiv over Tønsberg og omegn. Ha piknik en deilig sommerdag, ta en rusletur en frisk høstdag eller kanskje man rett og slett vil spise rømmegrøten de serverer på Setercafeen nedenfor bare fordi det er gammel tradisjon som man synes er koselig.
Jeg smiler også av Slottsfjellfestivalen og Tønsberg Middelalderfestival som finner sted her hvert år. Ikke fordi jeg nødvendigvis besøker disse selv, men jeg synes de er supre eventer som liver opp i byen.
Norbyen og området nedenfor Slottsfjellet

Jeg elsker gamle hus og denne delen av byen er det som får meg til å føle at jeg bor i en gammel by – vi skryter av at Tønsberg er Norges eldste by, men det er ikke ofte jeg virkelig føler det. Den sjarmerende skjeve trehusbebyggelsen hjelper litt på samt gatenavn som Magnus Lagabøtersgate, Birkebeinergaten og Baglergaten…

Biblioteket
Jeg elsker biblioteket vårt! Romslig, luftig og levende. De moderne “trærne” som strekker seg opp mot taket, de gamle ruinene i kjelleren og lesestolene som er designet slik at du ikke bare sitter stolen, men inne i den og leser. Dessuten synes jeg det alltid er hyggelig å se deres eldste ansatte (ja, han må vel være det) stå bak utlånsdisken med et smil, klar til å hjelpe.

Haugar Kunstmuseum
En perle jeg nesten glemmer av og til. Jeg bor et steinkast unna, og burde benytte meg av dette museet mye mer. På toppen av haugen ligger det der…litt i det stille. Innenfor de borg-aktige veggene skjuler det seg spennende utstillinger, og når man har sett seg mett er det magens tur – hos Carins cafe.

Skjærgården
Nå som det er sommer er det deilig å kunne finne en strand eller en øy og bade. Det går ferjer til Østre Bolærne fra gamle fiskebrygga, men de har jeg ikke fått testet ennå. Og hva gjør vel det når man har foreldre med seilbåt som mer enn gjerne heiser seilene når gradestokken kryper oppover.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende