Jeg kikker opp mot kirketårnet og alle svalene som svermer rundt spiret. I store flokker danner de et tynt slør over Krakows gamle bydel.

Mamsen og jeg tok opp vår påbegynte tradisjon med en årlig jentetur sammen. Forrige gang var vår første gang og da gikk turen til Madrid. Ifjor ble turen utsatt på grunn av en brukket ankel. Nå er vi endelig på tur igjen og vi skal riktig kose oss de neste få dagene.

Vi får en god forsmak på sommeren da vi hopper av bussen i Krakow. En varm lett bris flirter velkomment da vi går mot hostellet jeg har booket til oss, Hostel Brama. Vi får et stort rom oppe i 4.etg. å boltre oss på, og med hostellets beliggenhet i gaten Florianska i gamlebyen og et steinkast fra den store plassen Rynek Glówny er vi midt i smørøyet. Hostellet ligger også rett ved vakre Florian Gate, den eneste gjenværende av de opprinnelige åtte portene til byen.


Krakow er den
eneste store byen i Polen der den gamle arkitekturen står intakt etter 2.verdenskrig, og det sies at den er en av Europas vakreste. Så er den også skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Med et deilig glass hvitvin hver sitter vi på en av de mange uterestaurantene på Rynek Glówny og undrer oss over trumpet-mannen i tårnet på Mariekirken som hver time spiller de enkle notene avsluttet med vinking til befolkningen nede på torget. Melodien er kort og avbrytes plutselig, til minne om en kjent blåser som ble truffet av en pil i halsen.
Folk nede på gaten vinker tilbake, vi drikker opp innholdet i glassene og forflytter oss til markedshallen Sukiennice der vi kjøper lærbelter og beundrer flotte ravsmykker som Polen er så kjent for.
Rynek Glówny fungerer som et samlingspunkt for turister, noe som også tiltrekker gatemusikere. En kar på trekkspill imponerer virkelig med det lille repertoaret han har av klassikere fra Vivaldi og Bach.

De to dagene vi har til rådighet bruker vi til å beundre de flotte gamle bygningene og rusle langs Vistula-elven ned mot Kazimierz – en gammel jødisk bydel som ble nærmest rensket av nazistene under krigen.
Vi shopper på Galleri Krakow, et gedigent kjøpesenter og hviler bena på flere av de koselige cafeene og uterestaurantene. I bakgården hos La Campana får vi deilig pasta, vin og en velkommen pause fra de travle gatene i gamlebyen.

Ifølge legenden ble byen grunnlagt over grotten til en drage av den mytiske herskeren Krak, derav navnet Kraków. “Dragon’s Den” finner du oppe ved Wawel Castle, og slottet er en severdighet man ikke bør gå glipp av. Dette var de kongeliges residens mens Krakow var hovedstaden i Polen. Senere har det også fungert som residens for presidenen.
Vi bestemmer oss for å bli med på en guidet tur i den gamle kongeboligen som idag huser mye europeisk kunst. Veldig lite av inventaret er av det som opprinnelig sto her, men den imponerende veggteppesamlingen som de klarte å smugle ut og redde under krigens dager er på plass.

Siste kvelden går vi ned til den vakre barokkirken St.Peter and Paul’s Church for å få med oss en nydelig konsert med The Orchestra of The City of Cracow. Tre dager i uken er det konserter her, med ulikt program på de ulike dagene. På vår dag går det i klassisk- og filmmusikk, med melodier fra Shcindler’s Liste, The Mission såvel som Bach’s Brandenburgerkonsert Nr. 3.

Temperaturen har sunket den siste dagen og regn og tordenvær får folk til å løpe fra bygg til bygg for å finne le fra den sure vinden. Selv ender vi opp på koselige Siesta Café der en kopp varm vin à la gløgg gjør godt. Vi har kun kort tid igjen i byen og er fornøyd for denne gangen. Besøket i Krakow ga oss også sjansen til å se Auschwitz, som kommer i et eget innlegg.


Vi fløy Wizz Air fra Torp til Katowice: ca. 796,- tur/retur for 2 personer (kun håndbagasje)
www.wizzair.com

Fra flyplassen tok vi flybuss til Krakow (litt under 2 timer): 355,- tur/retur for 2 personer
http://grey.turystyka.com.pl/~wizzair/index.php?lang=en

Vi bodde på twin room/shared bathroom på Hostel Brama: 1120,- for 4 netter
www.bramahostel.pl Rommet ble booket gjennom www.hostels.com


Buss til Auswichtz går fra busstasjonen som ligger vegg i vegg med Krakow Glowny Train Station. Vi tok 08.40-bussen og betalte 10 PLN én vei per pers. Bussturen tok ca. 2 timer. I Auswichtz finner du tidtabell for retur til Krakow.

Andre linker:
Klassisk konsert: www.nowakultura.eu

Caféer:
Siesta Café,
Stolarska 6, tel. +48 12 431 14 88
Café Magia, plac Mariacki 3, tel.
+48 12 422 42 19, www.cafemagia.pl

Favorittrestauranter:
La Campana, Kanonicza 7, tel. +48  12 430 22 32
Corleone Ristorante, Polselska 19, tel. +48 12 429 51 26, www.corleone.krakow.pl

Tips oss hvis dette innlegget er upassende